Jaarstukken 2018

Programmaverantwoording

Verdeling beschikbare ruimte

Wat wilden we bereiken?

De komende jaren geven we verder uitvoering aan Breda als compacte stad, zoals nu in de Structuurvisiestaat. Bij herziening van de bestemmingsplannen kijken we welke bijdrage dit levert aan de doelstellingen van het programma “Duurzaam wonen in Breda”.
Bestaande bedrijventerreinen blijven duurzaam beschikbaar voor bedrijven.
Nieuwe bedrijventerreinen geven we zorgvuldig uit.
We kunnen niet alles tegelijk accommoderen, maar moeten keuzes maken voor de volgorde waarin we meewerken aan projecten. De ambities uit het Verhaal van Breda geven de richting aan, straks verwoord in de nieuwe Omgevingsvisie.
De aantrekkende economie zorgt voor meer initiatieven. Voor meer duurzame, gedragen initiatieven, maken we meer gebruik van bestaande kennis en daadkracht. De intelligentie van stad en dorpen is ongekend groot. Het eigenaarschap van inwoners, ondernemers en studenten stimuleren en ondersteunen we om de stad en dorpen mee vorm te geven.
We geven richting, bieden ruimte, stimuleren en ondersteunen.

Wat hebben we bereikt?

De ambities ten aanzien van wonen en werken zijn in het bestuursakkoord 2018-2022 omhoog bijgesteld. Dit betekent dat aanvullende keuzes begin 2019 nodig zullen zijn om richting te geven aan de behoefte extra ruimte te zoeken voor meer werkgelegenheid en meer woningen in Breda voor de periode 2018-2022.

Wat wilden we hiervoor doen?

De komende jaren voeren we de Omgevingswet in, gericht op ruimte voor initiatieven en stimuleren en ondersteunen van initiatieven. Daar richten we nieuw instrumentarium voor in:
* We vertalen de huidige Structuurvisie naar een Omgevingsvisie, met oog voor nieuwe ontwikkelingen binnen en buiten de gemeente. We leggen de link met ambities in het Verhaal van Breda, waar een prettig leefklimaat voor wonen, werken en leren centraal staat. Vaststelling gebeurt in de volgende raadsperiode.
* We nemen de actualisering van de bestemmingsplannen onder de loep. Waarschijnlijk vervalt deze verplichting (Wet ruimtelijke ordening), om gemeenten meer ruimte te geven voor experimenten met Omgevingsplannen, opvolger van bestemmingsplannen (Omgevingswet).
* Meer integraal, eenvoudig en eenduidig beleid. Huidige beleidsdocumenten vertalen naar Omgevingsvisie of Omgevingsplan, ruimte maken voor minder regels.
* We nemen ruimtelijke procedures onder de loep, om initiatieven beter te faciliteren.
We zetten in op digitalisering, maken data beschikbaar voor iedereen en voor dialoog met de stad. Om de kennis en daadkracht    te benutten, moet je weten wat er speelt. Mogelijk brengt dit ook verandering in de organisatiestructuur.
Activiteiten in de geest van Omgevingswet* Projecten, die niet van de grond komen, stellen we bij in overleg met markt en omgeving.
•   We willen toename van leegstaand vastgoed voorkomen en zorgen voor minder, of in elk geval een gelijk blijvend aantal, leegstaand vastgoed.
•   We stimuleren tijdelijke invulling van braakliggende terreinen en van locaties die leeg zijn tussen plan en uitvoering.
•   Er is ruimte voor innovatieve concepten.

Daarnaast: Actieve inzet op verwerven van Europese, provinciale en andere bijdragen om stedelijke ontwikkelingen (sneller) mogelijk te maken.

Wat hebben we ervoor gedaan?

•   In het proces op weg naar een Omgevingsvisie, is een bouwstenennotitie vastgesteld, met de vraagstukken die onderzocht moeten worden voor de Omgevingsvisie. In het licht van het bestuursakkoord is gewerkt aan een plan van aanpak gericht op integraliteit, verbinding met het Verhaal van Breda en participatie met de stad en dorpen.  
•   Bestemmingsplannen hoeven niet meer geactualiseerd te worden. In 2018 is gewerkt aan Omgevingsplan Zuidwest en is onderzocht welke gebieden zich nog meer lenen voor een Omgevingsplan. De verplichting om bestemmingsplannen te actualiseren is vervallen. In 2018 zijn wel nog vanwege de vertaling van de verordening Ruimte van de provincie en het mogelijk maken van ontwikkelingen, de bestemmingsplannen buitengebieden Oost en Noord-Oost in procedure gegaan. Daarnaast is de visie Claudius Prinsenlaan opgesteld. Deze visie is nodig om voorzienbaarheid te creëren ter voorkoming van planschade.
•   Het komen tot meer integraal beleid is opgenomen in het proces van de Omgevingsvisie. Er worden verschillende visies opgesteld en deze komen later samen in de Omgevingsvisie.
•   Het proces van beoordeling van een initiatief dat niet in het bestemmingsplan past, is integraal onder de loep genomen, met externe partners. Een aantal prototypes is uitgewerkt en getest.
•   Er is een digitale samenwerkingsruimte ontwikkeld om beleid, initiatieven en data goed elkaar te koppelen.

Wat was de uitdaging?

Achterliggende documenten

2. Verdeling beschikbare ruimte

Naam document

Soort document

Jaar

Maand

Structuurvisie 2030

Kaderstellend

Nota Grondbeleid 2014

Kaderstellend

ga terug