Jaarstukken 2018

Programmaverantwoording

Beroepsonderwijs en huisvesting onderwijs

Wat wilden we bereiken?

Onderwijs en de gemeente volgen samen trends en ontwikkelingen en geven antwoord op de vraag uit het bedrijfsleven en diverse sectoren. We streven naar optimale kennisdeling in Breda en de regio.

Het MBO biedt een breed pallet van opleidingen aan met goede doorstroommogelijkheden. Het is de moeite waard om met het MBO en HBO onderwijs samen te onderzoeken of aansluiting en aanbod voldoende zijn in relatie tot de lokale en regionale economie en de toekomstige arbeidsmarkt.

Op het gebied van beroepsonderwijs zijn in Breda met Avans (brede hogeschool), NHTV (specialistische hogeschool) en de Nederlandse Defensie Academie (hoge)scholen gevestigd die al jaren zeer goed scoren in de landelijke studenten enquêtes. De samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven heeft op de thema’s logistiek, maintenance, biobased economy, gezondheid en creatieve industrie veel opgeleverd zoals Dinalog, World Class Maintenance, de opleiding tot international maintenance manager van Avans, Logistics Community Brabant, Green Chemistry Campus, City of Imagineers, Health Community Breda en evenementen als Graphic Design Festival, Breda Photo en het International Digital Playgrounds Festival.

Partijen weten elkaar goed te vinden. Dit geldt ook voor de samenwerking met ROC De Rooi Pannen, ROC West-Brabant en de Nederlandse Defensie Academie. Breda vervult een belangrijke rol in het verbinden van al deze partijen. Daarmee is relatiebeheer, het onderhouden én bij elkaar brengen van netwerken een belangrijke taak om partijen met elkaar te laten schakelen.

Als internationale schakelstad heeft Breda volop internationale ambities. Het onderwijs is de afgelopen jaren enorm geïnternationaliseerd. Studenten en medewerkers werken over de hele wereld en zijn ambassadeurs voor Breda. Het onderwijs heeft een groot internationaal netwerk en kennis uit allerlei windstreken. De vraag is hoe ontwikkelingen in Breda hier van kunnen profiteren.

Het beroepsonderwijs werkt steeds meer praktijkgericht en dit is zichtbaar in de Centra voor Innovatief Vakmanschap en Center of Expertise bij MBO en HBO. Deze centra werken onderling en samen met bedrijven aan vraagstukken uit de praktijk.

Samen met onze onderwijspartners zetten we in op de uitgangspunten in de gezamenlijke onderwijsagenda. Centraal staat de continue dialoog met alle betrokkenen.

Wat hebben we bereikt?

Op het gebied van kennisdeling timmert Breda al jaren goed aan de weg. Breda heeft met BUas en Avans de beste hbo-opleidingen van het land binnen haar stadsgrenzen. Zij leiden talenten op tot de toekomstige professionals die nodig zijn in de regio. Daarbij wordt op vernieuwende wijze samengewerkt met organisaties en bedrijven. Naast Dinalog dat nationaal opereert voor de topsector logistiek is in april in het Kasteel van Breda de Logistics Community Brabant officieel gestart. Deze community is - meer dan Dinalog - gericht op het valoriseren van nieuwe kennis bij het regionale MKB. Deze zogenaamde kennishub waarbij ook TU/e, Tiu en NLDA zijn aangesloten is tijdelijk gehuisvest bij Breda University maar zal worden gevestigd op de nieuwe campus van de Breda University of applied sciences aan de Mgr. Hopmansstraat.

Naast deze prachtige campusontwikkeling van Breda University wordt in 2018 gewerkt aan de internationale campus van de International School Breda (ISB). De campus zal in april van 2019 worden opgeleverd. Op deze campus zal ook plaats voor de steeds verder groeiende internationale expat community.
Verder wordt in 2019 ook de nieuwe innovatieve onderwijscampus van De Rooi Pannen geopend die wordt gerealiseerd op de voormalige Seelig Kazerne (Noord).
Het Vitalis College - onderdeel van ROC West-Brabant - heeft in 2018 een moderne nieuwbouw in gebruik genomen, waar studenten kunnen werken met innovatieve onderwijsmiddelen.
Avans gaat de campus langs de Claudius Prinsenlaan verder uitbreiden met de verplaatsing van Avans + van de Heerbaan naar de Hogeschoollaan.

In 2018 zijn in West-Brabant AD-opleidingen (Associate Degree) gestart om doorstroom uit het mbo te bevorderen. Deze 2-jarige opleiding biedt daarnaast ook mensen die al een baan hebben de mogelijkheid om praktijkgericht onderwijs te volgen dat leidt tot een diploma op hbo-niveau.

Er vindt al ruim 10 jaar structureel bestuurlijk overleg plaats tussen de NLDA, BUAS, ROC West-Brabant, Rooi Pannen en de Gemeente Breda. In het kader van het verder verbeteren van de (onderlinge) samenwerking in de stad en met de stad is besloten om in 2018 een aanvraag in te dienen voor deelname aan de City Deal Kennis Maken. In november is de aanvraag gehonoreerd. Daarmee is Breda de eerste hbo-stad die deelneemt aan de City Deal regeling en de eerste die stad die het mbo betrekt bij de City Deal. De City Deal heeft in Breda als thema Vitaliteit (inwoners, omgeving en bedrijvigheid). De middelen die met de aanvraag beschikbaar komen worden ingezet om een programma manager aan te stellen die de coördinatie op zich zal nemen.
Bij de City Deal Kennis Maken dient de stad als contextrijke leeromgeving voor de studenten om bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

Samen met de opgave economie zijn we in 2018 gestart met een inventarisatie van lectoraten, trends, regionale ontwikkelingen en kansen voor proeftuinen in Breda waarbij de samenwerking van onderwijs en bedrijfsleven verder kan worden vormgegeven.

Wat wilden we hiervoor doen?

We werken samen met het onderwijs aan de thema’s uit de Strategische Onderwijsagenda. De grootste uitdaging zit in aansluiting van de behoefte aan personeel op het aanbod van personeel. Het onderwijs speelt hierin een cruciale rol in Breda en de regio. We volgen samen nauwgezet maatschappelijke trends en ontwikkelingen, delen kennis en ontsluiten kennis voor stad en regio.  
Op verschillende manieren stimuleren we de samenwerking en clustervorming. Op het gebied van toerisme en hospitality werken we nauw met MBO en HBO. We onderzoeken mogelijkheden om evenementen (Outdoor Brabant en ParaGames) in Breda als proeftuin in te zetten voor onderwijs en studenten. Zo brengen we lijn in de strategische samenwerking tussen gemeente, ondernemers en kennisinstellingen. De samenwerking leidt er ook toe dat de zichtbaarheid van het onderwijs groter wordt en bedrijven en instellingen een beter beeld krijgen van de verschillende Bredase opleidingen.

Er liggen kansen via BEAGLE voor proeftuinen op het gebied van Health, nu BEAGLE zich volledig focust op innovatie in de health sector. BEAGLE is de samenwerking op het gebied van kennisvalorisatie van de 6 hogere onderwijsinstellingen van Brabant: Tilburg Universiteit, Universiteit van Eindhoven, Fontys, HAS, Avans en NHTV.

NHTV onderzoekt samen met TiU, TU/e en TIAS de mogelijkheden voor een innovatief ecosysteem van universiteiten, hogescholen, TKI Dinalog en bedrijfsleven, van midden- en kleinbedrijf tot multinationals. Het fundamenteel onderzoek blijft binnen de universiteiten van Brabant, toegepast en praktijkonderzoek wordt ondergebracht bij de NHTV, waar onderzoekers van verschillende instellingen samen onderzoek doen. Het concept Logistics Community Brabant zet in op samenwerking tussen NHTV, NLDA, TiU, TU/e en Dinalog.

Brabant kent een grote logistieke sector waar veel mensen werken. Door stevige concurrentie en lage marges kost het logistieke MKB bedrijven moeite zich te blijven vernieuwen. Gericht op deze opgave gaan NHTV, TU/e, TiU, NLDA ondersteund door Dinalog zich organiseren in de Logistics Community Brabant (LCB). Doel is om kennis snel te vertalen naar het bedrijfsleven en praktijkvoorbeelden breed te verbinden aan logistiek onderwijs en onderzoek. Daartoe biedt LCB nieuwe kennisproducten voor bedrijven, zoals kennis onderhoudscontract, educatief partnership en ‘fresh brains’ afgestemd op de behoefte van de bedrijven. Het doel van LCB is de verbinding van onderwijs en onderzoek met het logistieke bedrijfsleven te versterken. Daarmee wordt de beschikbare expertise voor het bedrijfsleven versterkt, kan het sneller inspelen op de ontwikkelingen in de markt en neemt de innovatiekracht toe. In de uitvoering richt LCB zich met name op het leveren van jong toptalent, het voortdurend bijscholen van logistieke professionals en het snel aanleveren van de benodigde kennis om tot doorbraakoplossingen te komen. Met deze doelstelling sluit LCB aan bij de ambitie van het Economisch Programma Brabant 2020, de Logistieke Agenda Brabant, het Programma Logistiek West-Brabant, de Economische Agenda Breda en de Strategische Onderwijsagenda Breda en in het bijzonder om de innovatiekracht van het (logistieke) bedrijfsleven te vergroten.

Voor de kennisinstellingen vergroot LCB de mogelijkheden voor wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek met bedrijven. Bovendien versterkt LCB de samenwerking tussen de kennisinstellingen en die met andere innovatie bevorderaars in het ecosysteem. Op termijn zou Brabant de slimste logistieke regio kunnen worden met een centrale hub functie in Breda met als ambitie de nummer één logistieke kennisregio ter wereld.

De Regio West-Brabant en ROC West-Brabant werken samen voor de logistieke sector aan het Centrum voor Mobiliteit & Logistiek. Het doel van dit centrum is een intensieve samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en regionale overheden. Zo willen we blijvend investeren in een onderwijscurriculum met de focus op innovatie en ontwikkelingen in het bedrijfsleven. Breda wil zoveel mogelijk onderwijs partners en bedrijven laten aansluiten.

Er is een goede aansluiting met de arbeidsmarkt voor leerlingen uit het speciaal en praktijkonderwijs. Met de Uitvindfabriek geven we een impuls aan technisch onderwijs. De kern is benutten en slim verbinden van techniekonderwijs tussen PO, VO (zie programma 1) én MBO en HBO. De Úitvindfabriek geeft een boost aan het technisch onderwijs door leerlingen te stimuleren om bewust te kiezen voor een opleiding in de techniek. De komende jaren ontstaan daar grote tekorten door vergrijzing en onvoldoende afgestudeerden (in lijn met Techniek Pact).

Samen met de onderwijspartners willen we op basis van trends en ontwikkelingen meer inzicht krijgen in de toekomstige arbeidsmarkt. Daarna bekijken we hoe de opleidingsbehoefte optimaal aansluit bij de vraag uit de markt voor afgestudeerden aan MBO en HBO.

Wat hebben we ervoor gedaan?

De stedelijke partners op het gebied van voorschoolse educatie en onderwijs hebben aan de Thematafel Breda Leert inhoudelijke afstemming gezocht. Het Sturingskader Breda Doet is leidend. De samenwerking heeft geleid tot een Gezamenlijk inhoudelijk plan 2019/2020. Enkele thema’s: ontwikkeling en taalbeheersing bij kinderen, doorgaande leerlijnen, schakelmomenten tussen organisaties, laaggeletterdheid.

In 2018 is een aanvraag City Deal Kennis Maken ingediend om de samenwerking binnen het onderwijs vorm te geven. In december 2018 is de aanvraag goedgekeurd. In 2019 start de samenwerking waarbij de Vuelta als proeftuin zal dienen voor het onderwijs. In de City Deal participeren Avans, BUAS, ROC West-Brabant, de Rooi Pannen en de Gemeente Breda.  

BEAGLE is in 2018 beëindigd. In Breda blijven we de Health Community Breda als netwerk onderhouden om verbindingen tussen onderwijs, ondernemers en overheid te faciliteren.

Logistics Community Brabant (LCB) is in april 2018 gestart. In 2018 is voortvarend gewerkt aan 6 thema’s, waarbij in Breda een begin is gemaakt met stadsdistributie en zorglogistiek.

De regionale samenwerking op het gebied van het tegengaan van voortijdig schoolverlaten is ondergebracht bij de GR RBL (Regionaal Bureau Leerplicht). De sub-regionale samenwerking is verstevigd door middel van een Overleg niveau2-gemeenten, zodat een nog intensievere inhoudelijke beleidsafstemming mogelijk wordt.

In 2018 is de nieuwbouw van ISB (International School Breda) gestart en deze zal in het 2e kwartaal van 2019 worden geopend. De ISB is samen met AVANS en BUAS betrokken bij het vormgeven van de international community, onder meer met als doel om kenniswerkers zich snel thuis te laten voelen in Breda.

Het ROC West-Brabant en het DRP maken werk van de kwaliteitsagenda mbo. Het ROC West-Brabant heeft Beroepsonderwijs werkt! gepresenteerd. Dit stuk is samen met de stakeholders uit de regio opgesteld.

Wat was de uitdaging?

Score Breda als studentenstad

Score Breda als studentenstad in de Nationale Studenten enquête.

Bron indicator:

Nationale Studenten enquête

Meeteenheid:

Score tussen 1 en 5

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Score Breda als studentenstad

4

3,8-4,0

3,8-4,0

In 2018 is deze indicator niet gemeten.

Mbo studenten

Aantal mbo studenten in Breda (wonend in en buiten Breda)

Bron indicator:

ROC en de Rooipannen

Meeteenheid:

Aantal

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Mbo studenten

15.613

15.260

11.000

15.690

11.000

Hbo studenten

Aantal hbo (wo) studenten

Bron indicator:

Meeteenheid:

Aantal

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Hbo studenten

22.698

22.000

21.133

23.000

NHTV legt de komende jaren een sterkere focus op kwaliteit en internationalisering en streeft eerder naar krimp dan naar groei.

Aandeel studenten dat woont in Breda

Aandeel studenten dat in Breda woont

Bron indicator:

KENCES, Landelijke monitor studentenhuisvesting

Meeteenheid:

%

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Aandeel studenten dat woont in Breda

35

Aantal internationale studenten in Breda

Aantal internationale studenten in Breda

Bron indicator:

KENCES, Landelijke monitor studentenhuisvesting

Meeteenheid:

Aantal

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Aantal internationale studenten in Breda

1.330

Achterliggende documenten

4. Beroepsonderwijs en huisvesting onderwijs

Naam document

Soort document

Jaar

Maand

Voorjaarsnota 2017

Kaderstellend

2017

juni

Breda doet

Kaderstellend

Strategische onderwijsagenda

Kaderstellend

HBO agenda

ga terug