Jaarstukken 2018

Programmaverantwoording

Beheer van de openbare ruimte

Wat wilden we bereiken?

We werken samen met de stad aan een prettig en gezond leefmilieu voor nu en straks. In de parkstad Breda worden klimaatadaptatie en Smart City steeds belangrijker. Met het scheiden van huishoudelijk afval dragen we bij aan de duurzame, circulaire economie en reductie van het restafval (ambitie in programma 3). De toegankelijkheid van de openbare ruimte vergroot. Breda wordt beter beleefbaar én bereikbaar vanaf het water.

Wat hebben we bereikt?

In het beheer van de openbare ruimte hebben we hard gewerkt om het onderhoud aan de stad op niveau te brengen en houden. Naast de reguliere zaken hebben we ook gewerkt aan bijzondere integrale projecten die het leefmilieu in de stad een impuls geven. Denk daarbij aan de Baronielaan.

In 2014 is het beleidskader kapitaalgoederen van de openbare ruimte vastgesteld. Daarin zijn de onderhoudsniveaus en de bijbehorende budgetten voor het beheer en onderhoud per kapitaalgoed vastgesteld. In een evaluatie en actualisatie van het beleidskader in 2018 is geconstateerd dat de budgetten onder spanning stonden. Geconstateerd werd dat met de beschikbare middelen de afspraken voor de onderhoudsniveaus niet gehaald zouden worden.
In het bestuursakkoord Lef en Liefde is het budget voor de kapitaalgoederen met € 2,1 miljoen/jaar verhoogd. De tekorten op de kapitaalgoederen die zich de afgelopen jaren afgetekend hebben worden hiermee vanaf 2019 gereduceerd. Calamiteiten als de droge en hete zomer en de repeterende vorstperiodes in het voorjaar van 2018 kunnen hiermee niet ondervangen worden.

In 2018 is het project van afval naar grondstof (VANG) afgerond en zijn afspraken gemaakt vanuit het principe van VANG die in 2019 invulling geven aan verbetering van de dienstverlening (2e afvalpas voor huishoudens met 2 personen of meer en extra gft-inzameling van mei-juli).

In 2018 is de hoeveelheid restafval per inwoner verder gedaald.

In een brede samenwerking hebben we gewerkt aan de toegankelijkheid in de stad.
In de Singel zijn nieuwe en extra aanlegvoorzieningen gerealiseerd voor sloepen en bootjes. Deze ingreep heeft aanzienlijk bijgedragen aan de (recreatieve) bereikbaarheid van het water in de stad en het beeld van de singel.

Zowel het werk aan het onderhoud van de openbare ruimte als de toegankelijkheid hebben met bijvoorbeeld de prijs voor Beste Binnenstad 2017-2019 en de Access City Award 2019 waardering ontvangen voor de behaalde resultaten.

Wat wilden we hiervoor doen?

We houden bij alles wat we doen rekening met veilig, functioneel, schoon én duurzaam gebruik van de openbare ruimte. Dit doen we zoveel mogelijk integraal (activiteiten waar mogelijk bundelen). We zorgen voor uitvoering van de reguliere en dagelijkse onderhoudswerkzaamheden en grote projectmatige ingrepen. Bijvoorbeeld doortrekken van de Mark, aanlichten van enkele bruggen en specifiek de aanpak van de pleinen: Nolensplein, Willem Alexanderplein, Nelson Mandelaplein en Markt Prinsenbeek. We betrekken inwoners actief en in een vroeg stadium bij de ontwerpfase. Bij de uitvoering streven we naar minimale impact voor de omgeving en open communicatie.

We lossen vóór 2022 de achterstand op in het onderhoud van wegen. We zetten extra in op groot onderhoud aan asfaltwegen zoals de Zuidelijke Rondweg en de Nieuwe Kadijk.

We verduurzamen de openbare verlichting, vervangen verouderde en energievretende armaturen door LED-verlichting. We passen slimme technologieën en data toe in gebruik en beheer van de openbare ruimte.

We zamelen grondstoffen en restafval in op een andere manier. De service voor grondstoffen verandert niet; gescheiden inzameling gebeurt aan huis. Inzameling van huishoudelijk restafval verandert wel. Inwoners brengen dit zelf naar een ondergrondse container in hun wijk. Communicatie rondom afvalscheiding blijft continu een punt van aandacht.

Materialen uit de openbare ruimte hergebruiken we zoveel mogelijk in hetzelfde project of i  de stadt. Het convenant betonketen en de gemeentelijke grondbank zijn daar fysieke voorbeelden van. In de planvorming zetten we op basis van de green deal Duurzaam Grond, Weg- en Waterbouw (GWW) ook op andere vlakken in op duurzaamheid en circulaire economie.

Bij de (her)inrichting van bestaande en nieuwe openbare ruimte zetten we maximaal in op klimaatbestendig (verder) vergroenen van de stad met ruimte voor water(retentie).

Wat hebben we ervoor gedaan?

In 2018 is ook dagelijks gewerkt aan het op peil brengen en of houden van het onderhoud aan de openbare ruimte in de stad en dorpen. In lijn met het beleidskader kapitaalgoederen openbare ruimte is daarnaast gewerkt aan het inhalen van de achterstand in het onderhoud van de wegen. Deze lossen we op vóór 2022. In 2018 is een weginspectie uitgevoerd. Aan de hand daarvan is duidelijk geworden dat we een goede aanpak hebben maar willen we onze afspraken uit het beleidskader halen, we een tandje erbij moeten zetten.
Een start is gemaakt met de projecten Baronielaan en Wilhelminastraat. Deze worden in 2019 afgerond. Op de Oranjesingel is circulair asfalt aangebracht en we hebben wederom grootschalig onderhoud aan voetpaden, verspreid over de stad en dorpen, uitgevoerd. Ook zijn werk met werk projecten uitgevoerd op het gebied van riolering, klimaatadaptatie en de openbare ruimte in de Oude Vest, Spoorstraat en delen van IJpelaar en Princenhage-West.
Voorbereidingen zijn getroffen voor een duurzamere inrichting van de Markt in Prinsenbeek, het Nelson Mandelaplein, winkelcentrum Heksenwiel en Markt Princenhage. Bij al deze projecten is een grote inwonerbetrokkenheid geweest in de initiatieffase en het ontwerpproces.
In januari heeft het bomenbestand geleden onder de storm. De gevolgen van de zomerdroogte zijn pas in de loop van 2019 en mogelijk nog later daadwerkelijk zichtbaar.
De voorbereidingen voor de businesscase verduurzaming en grootschalige vervanging openbare verlichting zijn getroffen. In dit project vervangen we voor eind 2020 8.400 verouderde en energievretende armaturen door LED-verlichting.
Uit onderzoek (omnibus enquête) blijkt dat de inwoners de resultaten met de intensievere aanpak (schone, hele en veilige openbare ruimte), sinds 2014 positief waarderen. Zie voor de waardering de cijfers bij de indicatoren over Tevredenheid openbare ruimte. Op een aantal locaties wordt regelmatig afval naast de ondergrondse containers geplaatst. Om dit te verlagen zijn afvalcoaches samen met buitengewoon opsporingsambtenaren ingezet om mensen die dit doen te waarschuwen en te bekeuren. Via social media wordt aandacht gegeven aan het laten ophalen van grofvuil, het zelf weg brengen naar een milieustation en afvalscheiding. Ook is er een animatie gemaakt over het correct aanbieden van grofvuil (https://www.facebook.com/gem.Breda/videos/vb.1018434581555107/1865303676868189/?type=2&theater). Inwoners kunnen ook kiezen voor 2 extra locaties waar ze restafval kunnen weg brengen.

Wat was de uitdaging?

Tevredenheid openbare ruimte

Percentage Bredanaars dat tevreden is over de bruikbaarheid van de openbare ruimte

Bron indicator:

Omnibusenquête

Meeteenheid:

%

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Tevredenheid openbare ruimte

71

76

72

74

72-76

De komende jaren werken we beleidsmatig en operationeel aan verbeteren van gebruiksmogelijkheden en -kwaliteit van de openbare ruimte. Het afgelopen jaar is de waardering voor de bruikbaarheid van de openbare ruimte vrij stabiel gebleven.

Schoon, heel en veilig

Percentage Bredanaars dat de openbare ruimte als schoon, heel en veilig ervaart

Bron indicator:

Omnibusenquête

Meeteenheid:

%

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Schoon, heel en veilig

86

89

86

89

84-87

De komende jaren werken we beleidsmatig en operationeel aan verbeteren van de gebruiksmogelijkheden en -kwaliteit van de openbare ruimte. Beide gebaseerd op beleidskader kapitaalgoederen openbare ruimte. Het afgelopen jaar is de waardering voor een schone, hele en veilige openbare ruimte stabiel gebleven op een hoog niveau van tevredenheid.

Rapportcijfer ophalen op afroep

Rapportcijfer over het ophalen door de gemeente van afval op afroep

Bron indicator:

Omnibusenquête

Meeteenheid:

Score tussen 1 en 10

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Rapportcijfer ophalen op afroep

7

8

7,1

8

7,-7,5

Rapportcijfer inzameling restafval

Rapportcijfer over de inzameling via minicontainers/ zelf wegbrengen van afval

Bron indicator:

Omnibusenquête

Meeteenheid:

Score tussen 1 en 10

Realisatie
2016

Realisatie
2017

Streefwaarde
2018

Realisatie
2018

Streefwaarde
2019

Rapportcijfer inzameling restafval

8

8

7,2

8

7,3-7,5

De andere manier van afvalinzamelen, in het kader Van Afval Naar Grondstof, heeft niet geleid tot een lagere waardering van de afvalinzameling.

Achterliggende documenten

3. Beheer van de openbare ruimte

Naam document

Soort document

Jaar

Maand

Visie openbare ruimte Breda 2020

Kaderstellend

2009

Beleidskader kapitaalgoederen Openbare ruimte

Kaderstellend

2014

Gemeentelijk plan wegverhardingen

Kaderstellend

Gemeentelijk plan openbare verlichtingen

Kaderstellend

Gemeentelijk plan Civieltechnische kunstwerken (volgt)

Kaderstellend

Verbreed gemeentelijk rioleringsplan 2014 - 2018

Kaderstellend

Gemeentelijk plan Bomen

Kaderstellend

Gemeentelijk plan waterwegen en voorzieningen (volgt)

Kaderstellend

2016

Duurzaamheidsvisie Breda 2030

Kaderstellend

2016

Bredase uitwerking Van Afval Naar Grondstof

Kaderstellend

2016

Gebiedsvisie Binnenstad 2013

Bredaas Waterkompas 2016

Buitenruimte verordening 2005

Hemel en grondwaterbeleid nota, een bodem voor water

ga terug